Jawapan Mufi Wilayah Berkaitan Surat Kanak-Kanak Yang Ditulis Kepada AJK Surau

jawapan surat saf pertama viral oleh mufi wilayah

Baru-baru ini telah viral satu surat dimana sepertinya kanak-kanak menulis kepada Tok Imam, Pengerusi dan semua AJK Surau. Dimana ianya berlaku, tidak diketahui lagi. Surat berkenaan adalah luahan perasaan seorang kanak-kanak apabila adik tersebut tidak dibenarkan untuk solat di barisan hadapan ketika solat di surau tersebut.

Surat yang ditulis oleh adik Nadzrul Zarfan bin Sharul Azry bin Kasim bin Mat itu bukan sahaja meluahkan perasaan kecewa tetapi mempersoalkan kenapa ada jemaat atau qariah masjid tidak membenarkan adik tersebut solat di saf pertama walaupun adik tersebut telahpun bersunat.

jawapan surat saf pertama viral oleh mufi wilayah
Surat asal

Jadi seleaps surat ini viral di media sosial baik facebook dan twitter, akhirnya telah mendapat perhatian SS Mufti Wilayah, Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Beliau telah menjawab permasalahan daripada surat tersebut di laman twitter beliau. Meskipun sebenarnya telahpun di ulas Bayan Linnas Siri ke-63: Masjid Dan Kanak-Kanak

Boleh Ke Kanak-Kanak Duduk Di Saf Hadapan Ketika Solat Berjemaah

Assalamualaikum wbt.

Ke hadapan anakanda Nadzrul Zarfan bin Sharul Azry bin Kasim bin Mat

Pakcik ada membaca surat anakanda yang ditularkan di media sosial. Ada yang tag pakcik di Twitter dan tanya berhubung kedudukan saf kanak-kanak dalam masjid/surau.

Ringkasnya, di dalam Sahih al-Bukhari, no. 380 terdapat sebuah hadith yang menceritakan tentang bagaimana Rasulullah SAW menyusun saf kanak-kanak dengan mengarahkan Anas bin Malik RA berada bersama-sama kanak-kanak kecil dan kemudian Rasulullah SAW solat bersama mereka.

Imam al-Mawardi berkata: “telah berkata sebahagian ashab kami, yang lebih utama itu adalah dengan meletakkan kanak-kanak (dalam saf) di antara dua lelaki kerana lebih membawa kanak-kanak tersebut kepada mempelajari pergerakan-pergerakan solat.” (Lihat al-Hawi al-Kabir, 2/340).

Begitu juga kata al-Khatib al-Syarbini: “Kedudukan sebagaimana yang disebutkan (kanak-kanak di belakang) ialah apabila mereka semua datang pada waktu yang sama. Sekiranya kanak-kanak hadir terlebih dahulu, tidak boleh ditarik mereka bagi memberi laluan kepada lelaki dewasa.

Ini sebagaimana jika mereka terlebih dahulu masuk ke saf pertama, maka sesungguhnya mereka lebih berhak, pada pendapat yang sahih. Ia sepertimana dinukilkan dalam Al-Kifayah daripada Al-Qadhi Husain dan selainnya.

jawapan surat saf pertama viral oleh mufi wilayah

Beliau memperakukan hal tersebut. Ini kerana mereka (kanak-kanak) merupakan daripada jenis mereka (lelaki dewasa), tidak seperti khunsa dan wanita.

Sesungguhnya kanak-kanak hanya diletakkan di belakang daripada lelaki dewasa sebagaimana kata Al-Azraie apabila saf lelaki tidak muat untuk mereka. Jika tidak, hendaklah disempurnakan. (Lihat Mughni al-Muhtaj, 1/492)

Maknanya anakanda, tak salah apa yang anakanda buat tu. Bagus duduk dengan orang-orang dewasa. Belajar cara solat dengan lebih sempurna. Tahniah pakcik ucapkan.

Kalau ada orang kata nanti terputus saf bila ada budak-budak antara orang dewasa, cakap pada dia, Mufti Wilayah Persekutuan belum jumpa lagi mana-mana ulama’ yang kata begitu.

Keadaan Saf Mengikut Bilangan Makmum Dan Jantinanya

Secara umumnya, di bawah ini adalah keadaan saf mengikut bilangan makmum dan jantinanya.
  1. Jika imam bersama dengan dna orang  / lebih dari makmum lelaki, / belakang imam terdapat seorang lelaki dewasa dan seorang kanak-kanak maka keduanya berada dalam satu saf di belakang imam
  2. Sekiranya seorang imam diikuti oleh dua orang makmum lelaki dan seorang perempuan, maka kedua orang lelaki tersebut berada dalam satu saf di belakang imam manakala perempuan tersebut berada di belakang keduanya.
  3. Dalam keadaan ramainya makmum lelaki berserta perempuan dan juga kanak-kanak bersama imam maka kedudukan para makmum lelaki adalah di saf pertama atau kedua-dua saf yang paling hampir dengan imam. Kemudian kanak-kanak berada di belakang mereka.

Manakala terdapat suatu pendapat di sisi para fuqaha bermazhab Syafie yang mengatakan bahawa diletakkan di antara dua orang lelaki dewasa itu seorang kanak-kanak supaya dia dapat mempelajari pergerakan-pergerakan solat. (Lihat Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 27/36-37)

jawapan surat saf pertama viral oleh mufi wilayah

Cadangan Daripada SS Mufi Wilayah Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri


Kepada pihak masjid dan ibu bapa, ini cadangan saya:
  1. Jika kanak-kanak teramat kecil dan susah untuk di jaga serta mengganggu Jemaah, maka aulanya tidak di bawa ke masjid.
  2. Jika kanak-kanak tidak mengganggu namun dibimbangi oleh kedua ibu-bapa akan keadaannya, maka boleh diletakkan di sebelah ibu-bapanya. Saya syorkan dalam keadaan sebegini, ibu-bapa untuk bersolat di tepi dinding (hujung saf) dan diletakkan anaknya itu dihujung sekali.
  3. Jika kanak-kanak mampu berdikari, aulanya diletakkan di saf kanak-kanak. Tetapi kanak-kanak tersebut telah berada di saf pertama sejak awal, tidak perlu menghalau mereka ke belakang.
  4. Sayugia juga wujudnya penyelia yang mengawasi dan membimbing kanak-kanak di dalam saf dan solat mereka agar kanak-kanak dapat melakukan solat dengan sebaik mungkin.

Di samping itu, dia dapat menasihatkan kanak-kanak dari berbuat bising dengan mengajarkan adab-adab dan meraikan kehormatan masjid. ahniah sekali lagi pakcik ucapkan kepada anakanda Nadzrul. Pakcik doakan anakanda sentiasa menjaga solat lima waktu dan berusaha mendapatkan saf pertama setiap kali solat. Kalau jumpa pakcik di mana-mana nanti, kenalkan diri ya. Ada hadiah untuk Nadzrul.


1 Comments

  1. alhamdulillah sungguh bagus anak ini. sejuk perut ibu mengandungkan dan mendidik beliau ^_^

    ReplyDelete
Previous Post Next Post