Jadual Imsak Dan Berbuka Puasa Di Kelantan Tahun 2022

Jadual Imsak Dan Berbuka Puasa Di Negeri Kelantan Tahun 2022

Berikut merupakan jadual imsak dan berbuka puasa bagi seluruh negeri Kelantan untuk tahun 2022M/1443H. Untuk makluman, takwim atau jadual waktu Imsak dan Berbuka Puasa yang dilampirkan ini adalah rasmi terbitan daripada pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tahun ini.

Ramadan adalah bulan yang mulia bagi umat Islam. Amat rugilah jika ianya berlalu tanpa mengejar kebaikan dan kelebihan yang ada di dalamnya. Tahun ini, Ramadan jatuh pada hari Ahad, 3 April 2022 bersamaan 1 Ramadan 1443H

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Bagi Seluruh Kelantan Bagi Tahun 2022

Disediakan lampiran jadual waktu ini bagi memudahkan urusan umat Islam terutamanya bagi penduduk di negeri Kelantan bagi setiap zon yang ditetapkan. Dengan adanya panduan atau jadual waktu ini, umat Islam dapat berbuka puasa dalam tempoh yang ditetapkan.

Senarai jadual waktu ini adalah mengikut zon bagi seluruh negeri Kelantan. Berikut adalah jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi tahun 1443H / 2022M bagi seluruh Negeri Kelantan sebagai rujukan.

Zon 1 : Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (Daerah Chiku)

Jadual Imsak Dan Berbuka Puasa Di Negeri Kelantan Tahun 2022

Zon 2 : Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas dan Berta) dan Jajahan Kecil Lojing

Jadual Imsak Dan Berbuka Puasa Di Negeri Kelantan Tahun 2022


Sumber Rujukan : Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa JAKIM

Post a Comment